Romania acum si in viitor

Azi e 22 Decembrie 2006. 17 ani au trecut de la revolutie. 9 zile pina la integrarea europeana.
Ar trebui sa fim fericiti. Scopul a fost indeplinit. Dar cred ca o fraza mai corecta este : abia acum incepe greul.
……….

Acum vreo luna m-am intilnit cu un irlandez la o conferinta din Macedonia.Am vorbit de una, de alta, de UE. Am aflat ca in Irlanda te costa doar 250 de euro pe an ca sa-ti tina contabilitatea la o firma. Ca nu exista facturi inscriptionate, ca nici nu au auzit de delegatii sau ordine de deplasare si ca practic intreg sistemul fiscal se bazeaza pe declaratii pe proprie raspundere.

Zicea irlandezul ” Trebuie sa vezi plata taxelor catre stat ca pe un contract intre tine si stat. Statul ia x% din ce profit iei si tu pentru ca iti pune la dispozitie drumuri, sistem de sanatate, etc. Statul stie sigur ca tu vei incerca sa-l inseli (prin introducerea a cit mai multor cheltuieli), dar totul este sa nu il inseli prea mult. Statul isi da seama ca ar cheltui mult prea mult cu cheltuieli administrative daca ar fi sa te urmareasca la fiecare pas, asa ca iti acorda incredere pina la proba contrarie (dar si atunci !!!). Practic controlul fiscal incearca sa iti inteleaga business-ul tau si verifica doar intrarile si iesirile. Daca suspecteaza ceva dubios (de exemplu nu emiti facturi) stau dupa colt si te prind cu ocaua mica”

Apoi am discutat despre interdictia romanilor de pe piata muncii intr-unele state din UE (inclusiv Irlanda). Preciza faptul ca sunt la ora actuala o multime de polonezi care fac aceasta munca e jos si sunt bine vazuti de localnici.
Ce mai zicea irlandezul : ” Dar dupa intrarea in UE nimeni nu te impiedica sa vii in Irlanda si sa te stabilesti acolo. Sa iti deschizi o firma sau sa devii Persoana fizica autorizata (self-employed, unde nu iti cer nici o hirtie de certificare in acea profesie ca la noi!) si sa prestezi servicii in acea tara si in orice alta tara din UE. De fapt nimic nu te opreste sa iti faci in Romania o firma si sa vinzi servicii catre oamenii din Irlanda sau Spania. Totul e sa ai cumparatori si sa tai facturi.”

>>  Citeste mai departe pe blogul Digital si Analog – Bogdan Manolea, Bucuresti_

Anunțuri

0 Responses to “Romania acum si in viitor”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhiva

Linkuri Technorati

Trafic Bloguri

trafic ranking

Blog Stats

  • 75,490 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: