Schimb avantajos tradiţii contra nivel de trai

Vorbeam zilele trecute cu o fostă colegă de facultate care se plângea şi se simţea vinovată că tradiţiile, aşa cum le-am cunoscut noi în copilăria noastră, se duc de râpă. Şi asta nu în Bucureşti, ci undeva „la ţară”, în judeţul Buzău. Petrecuse sărbătorile acolo şi nu a venit NIMENI cu colindul. Pentru că sunt copii mai puţini şi pentru că celor care sunt, nu le mai place şi nu le mai pasă. Nu e suficient de cool ! ) Şi în plus, colindă Hruşcă destul !

Discutam despre uniformizarea pe care UE încearcă să o instituie fiecărei ţări membre şi ne gândeam cum va afecta asta România. Amândoi credem că nu UE este de vina pentru faptul că azi copiii nu mai sunt interesaţi să meargă cu colindul sau cu sorcova, acele mari flori de hartie creponată prinse pe un băţ pe care abia aşteptam să ni le cumpere părinţii (apropos: anul acesta se pare că nu s-au mai găsit).

Procesul de pervertire a tradiţiilor a început şi s-a dezvoltat în perioada comunistă când deplasările forţate ale populaţiei în mediu urban a făcut că o bună parte din ele să-şi piardă sensul pe care-l aveau de zeci de ani de zile. Este însă clar că intrarea în UE va definitiva acest proces. Dacă cineva din cei care au azi peste 35 de ani s-ar gândi să scrie amintirile lui din copilărie, cei care abia se nasc îl vor citi cu aceeaşi uimire cu care noi citeam Creangă sau ascultam poveştile părinţilor noştrii şi ne gândeam ce copilărie mişto au avut.

Mi-ar face plăcere ca proiectul numit UE să reuşească. Dar nu sunt foarte sigur acum. Birocraţia mai mult decât excesivă a Uniunii, lipsa totală de organ pentru sesizarea a ceea ce este important (vezi politica externă în care frica şi incapacitatea de a lua decizii se camuflează în cuvinte ca „înţelepciune”, atitudinea supusă în faţa Rusiei), absenţa totală a simţului ridicolului şi totalul ei dezinteres pentru detaliu, pentru ceea ce este specific unei ţări sau alteia sunt punctele ei slabe.

>> Citeste mai departe pe blogul convex-concav – Viorel, Montreal_, Canada_

Anunțuri

0 Responses to “Schimb avantajos tradiţii contra nivel de trai”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhiva

Linkuri Technorati

Trafic Bloguri

trafic ranking

Blog Stats

  • 75,490 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: