From a distance

Da, stiu ca o sa fiu un pic patetic si nu imi place deloc chestia asta, dar pe de alta parte asta este, uneori trebuie sa risti sa iti exprimi sentimentele, chiar daca asta inseamna sa fii un pic patetic.

From a distance there is harmony,
and it echoes through the land.
And it’s the hope of hopes, it’s the love of loves,
it’s the heart of every man.

Am dorit sa scriu acest post de mai multe zile, insa nu am avut timp. As vrea sa las in Capsula Timpului, un proiect al lui Adrian, Carmen, Cristi si Alina, o amintire. E ciudat, amintirile se tocesc o data cu trecerea timpului se deformeaza si unori raman doar scheletele lor, insa amintirea asta cred ca este destul de vie.

Se petrecea prin 1998 (sau poate 1999). Si abia descoperisem Internetul. Era dial-upul acel. Brandizat ca blazing fast: 56Kb/s, daca tineti minte modemurile acelea. Cand lumea se deschidea in fata noastra. Cand eram atat de uimiti de patratelele care zburau au intr-un filmulet flash. Cand ma minunam ca un email trimis pe contul le de yahoo se duce pana in California si inapoi in cate secunde.

Imi aduc aminte de niste ganduri pe care le-am avut atunci. Mi-am dat seama ca fiecare descoperire tehnologica vine cu propria ei provocare culturala, cu propria ei barbarie daca vreti sa spunem asa. Si ca noi, cei care am apucat si vremurile de inainte suntem cei raspunsatori sa propovaduim. Sa spunem cum mergeam lucrurile inainte.

Hai sa fiu mai concret. Internetul, mediul care acum imi ofera atat informatia cat si painea de zi cu zi, prozaic spus, omoara de multe ori placerea culturala. Netul este despre filmuletele de pe youtube, care omoara filmele de arta, despre bancurile care omoara cartile, despre limbajul direct care omoara poezia.

Poate voi fi considerat o forma ciudata de luddit insa de multe ori cred ca tehnologia nu este in consonanta cu cultura. Sau cu living the good life. Ca, de cele mai multe ori, tehnologia creste eficienta, dar nu si pofta de viata sau capacitatea de a intelege viata. De a trai ca un om nobil. Ca tehnologia creste de cele mai multe ori capacitatea omului de a dobandi bunuri materiale, dar nu capacitatea sa te a fi mai bun, mai uman sau mai cult. Ca de cele mai multe ori o crestere tehnologica nu este insotita de o crestere a nivelului a constiintei.

Si vreau sa cred ca scopul nostru, al oamenilor care au capacitatea de a vedea clar lucrurile si de a articula un punct de vedere este tocmai aceea de a propaga aceasta deschidere de constiinta, de a incerca sa imbunatatim impreuna conditia spirituala a semenilor nostri. Numai noi o putem face.

E foarte important sa credem asta. Si sa facem ca lucrurile sa fie mai bune.

>> Insemnare preluata de pe blogul Catastif – Catalin Tenita, Bucuresti_

Anunțuri

0 Responses to “From a distance”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhiva

Linkuri Technorati

Trafic Bloguri

trafic ranking

Blog Stats

  • 75,488 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: